top of page

Η πολιτική και κοινωνική διάσταση της διδασκαλίας ξένων γλωσσών στην Ευρώπη: Η κοινωνική κατασκευή ισχυρών και αδύναμων γλωσσών

Οι γλωσσικές πολιτικές σχετίζονται σχεδόν πάντα με τις κοινωνικές συνθήκες και ανάγκες που υφίστανται σε ένα Κράτος και σχετίζονται με τις τάσεις και τις ανάγκες της υπερκείμενης πολιτικής και οικονομικής δομής στην οποία ανήκει, όπως στην περίπτωση που πραγματεύεται το παρόν συνέδριο, της ΕΕ. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η διδασκαλία των ξένων γλωσσών εξαρτώταν πάντα από πολιτικές που ευνοούσαν την προώθηση μιας ενιαίας γλώσσας, παραμελώντας την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική πραγματικότητα της καθε μίας χώρας.

Το παράδειγμα γλωσσών όπως αυτό της ιταλικής, η οποία παρουσιάζεται ως αδύναμη γλώσσα σε σύγκριση με άλλες, όπως τα αγγλικά, καταδεικνύει το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανεξάρτητα από τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, την πολιτιστική ανταλλαγή και τη συνεχή επαφή μεταξύ των λαών τους, οι τοπικές και ευρωπαϊκές πολιτικές συνεχίζουν να προωθούν την εκμάθηση των λεγόμενων ισχυρών γλωσσών, κατασκευάζοντας συγκεκριμένες γλωσσικές ανάγκες στους πολίτες τους.

Η σύγκρουση μεταξύ της κοινωνικής πραγματικότητας και της τοπικής και ευρωπαϊκής γλωσσικής πολιτικής αποτελεί το ερέθισμα για την πραγματοποίηση αυτού του συνεδρίου, το οποίο στοχεύει να ανοίξει και να διευρύνει τη συζήτηση σχετικά με τις οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές και γλωσσικές διαστάσεις που ευνοούν, αν όχι επιβάλλουν θεσμικά, τη διδασκαλία συγκεριμένων γλωσσών και τον περιορισμό άλλων όπως τα ιταλικά και τα ισπανικά.

Θέματα συνεδρίου

 

Λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες σκέψεις, στον πυρήνα του Συνεδρίου βρίσκονται οι ακόλουθες διαστάσεις του θέματος:

 

  • Η οικονομική διάσταση: Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών (εξαγωγές-εισαγωγές, εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, τουριστικές ανταλλαγές) και η πολιτική τους για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών.

 

  • Η γλωσσολογική και κοινωνιογλωσσική διάσταση: αριθμός μαθητών που σπουδάζουν ευρωπαϊκές γλώσσες, ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα από συστήματα πιστοποίησης, σχέσεις μεταξύ γλωσσών (διάλεκτοι και άλλα γλωσσικά μέσα από άλλες γλώσσες).

 

  • Η πολιτική - ιστορική διάσταση: Η διαδρομή της διδασκαλίας ξένων γλωσσών στη δημόσια εκπαίδευση, η αμοιβαιότητα της διδασκαλίας ξένων γλωσσών στις ευρωπαϊκές χώρες βάσει συμφωνιών μεταξύ τους.

 

  • Η πολιτιστική διάσταση: ιστορικές, λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές επαφές μεταξύ των χωρών.

bottom of page